Hvad er bæredygtigt garn?

Hvad er bæredygtigt garn egentligt? Det kan være en jungle at finde rundt i. Hvornår er et garn bæredygtigt? Kræver det en særlig certificering? Hvad vil det sige, at noget er bæredygtigt?

Først og fremmest, så handler bæredygtighed  om at passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi mennesker bruger den på. Det gør vi ved at skabe de bedste betingelser for både mennesker, dyr og miljøet, således fremtidens generationer også har en jord at bruge af. 

Det er en holistisk tankegang, hvor det både handler om miljøet, social retfærdighed og en økonomi i balance. 

Derfor sælger jeg kun produkter, som er bæredygtige eller som har elementer af bæredygtighed i sig. Jeg synes, det er vigtigt, at vi gør hvad vi kan for at behandle vores jord, dyrene og vores medmennesker bedst muligt. 

Betegnelsen bæredygtighed kan godt blive lidt udvandet. Du støder garanteret på begrebet hele tiden, og jeg forstår godt, hvis du bliver forvirret!

Først og fremmest kræver det ikke en særlig certificering at kalde sit garn eller produkt i det hele taget for bæredygtigt. Derfor kan det være svært som forbruger at være sikker på, at det garn du vælger, reelt er bæredygtigt. 

Hvis du vil være helt 100 % sikker, så skal du vælge et GOTS certificeret garn. Her er du sikker på, der er garanti for, at alle dele af produktionen opfylder en del kriterier for sociale og miljøvenlige standarder. En GOTS (Global Organic Textile Standard) certificering giver garnet en troværdig garanti for en miljømæssig og socialt ansvarlig produktion gennem hele forsyningskæden. 

Indholdsstoffer i produktionen og høst af råvarer er kontrolleret, når du vælger garn med en GOTS certificering.  Det betyder, der er tale om økologiske fibre, miljøhensyn er tænkt ind i alle led af produktionen, spildevandsbehandling, social krav baseret på de vigtigste normer fra Den Internationale Arbejdsorganisation - fx fair løn. Derudover er der selvfølgelig krav til den kemi, som bruges i produktionen - fx at den skal være nedbrydelig, der må ikke anvendes kræftfremkaldende kemikalier mv.

Det er rart at vide, synes jeg. Vi bruger så mange timer på vores håndarbejde. VI sidder med garnet mellem hænderne - altså tæt på huden. Vi går med det efterfølgende og vi vil gerne bruge det i mange år fremover. Det er rart at vide, at garnet er GOTS certificeret og dermed at produktet er godt for os, vores hud og vores omgivelser.

Jeg sælger en del fine garner, som er GOTS certificerede - fx alle BC garnerne og Krea Deluxe

Der findes dog også garn, som har masser af bæredygtige elementer i sig. Det kan fx være dyrevelfærd, mindst mulig miljøbelastning, Fairtrade, eller social retfærdighed. Det kan også være økologiske garner. Jeg har også en del ret lækre kvaliteter på hylderne, som ikke er certificerede, men hvor forhandlerne garanterer, de har bæredygtige elementer i sig.

Jeg forsøger at gøre det gennemskueligt her i shoppen og i butikken, så du ved, hvad du køber. Du kan også altid spørge mig, hvis du ønsker en dybere forklaring.  

 

Jeg har brugt følgende kilder:

Faktaling - bæredygtighed og grøn omstilling

Ecolabel - hvad er bæredygtighed 

Ecobranding