Har du fundet en opskrift, som du ønsker at finde det rigtige garn til? Hvis du skal finde et garnalternativ, har du forskellige muligheder.  Du er altid velkommen til at ringe eller maile mig eller besøge mig i butikken, så hjælper jeg dig gerne.

Hvis du hellere selv vil undersøge det, kan nedenstående måske hjælpe dig til at finde det rigtige garnalternativ. Det kan næsten altid lade sig gøre at finde et alternativ til det garn, som oftest foreslås i en opskrift. Du skal blot være opmærksom på følgende ting:

  • Strikkefastheden
  • Strikkeprøven
  • Garntypen
  • Løbelængden på garnet

Strikkefastheden:

Du skal finde ud af hvilken pindstørrelse, som anbefales i opskriften. Hvis det fx er anbefalet at strikke på pind 4, så skal du lede efter garn, hvor dette også er anbefalet. Det står typisk på garnets banderole.

Herefter skal du kigge efter strikkefastheden oplyst i opskriften. Hvor mange masker der går på 10X10 cm. Derefter tjekker du, at det garn du vil strikke med nogenlunde rammer samme strikkefasthed. Under alt garn her på siden, vil strikkefastheden være oplyst. Du kan også søge det frem her på siden.

Strikkeprøven:

Jeg anbefaler, du altid laver en strikkeprøve. På den måde kan du se, om du skal bruge den anbefalede pind eller skal en halv eller hel pindstørrelse op eller ned. Altså hvis banderolen eller din strikkeprøve viser et større antal masker end opskriften, så skal du op i pindstørrelse. Hvis banderolen eller din strikkeprøve omvendt viser en mindre antal masker, skal du ned i pindstørrelse. Det er vigtigt, at du rammer strikkefastheden, da du risikerer en for stor afvigelse i størrelsen, hvis du ikke holder øje med det. Og det er jo ærgerligt, hvis det færdige produkt ikke lever op til dine forventninger. Selv hvis du bruger det anbefalede garn til din opskrift, så risikerer du, at du ikke rammer strikkefastheden, så strikkeprøver er vejen frem! Vi strikker alle forskelligt.

Hvis du skal lave mønster eller fx skal bruge flere tråde, skal du være opmærksom på løbelængden af garnet. Det står typisk på banderolen. Det skal typisk bruges mere garn til fx patentstrik. Lav din strikkeprøve i mønsteret, så er du godt på vej.

Garntypen:

Du kan godt skifte garntypen ud. Altså hvis du fx ønsker at strikke med bomuld i stedet for uld. Du skal blot være opmærksom på, at udtrykket på dit færdige produkt bliver et andet. Bomuld er typisk ”fastere” end uld, som giver et ”lettere” udtryk. Du kan læse detaljeret om de forskellige garntyper under kategorierne her på siden.

Løbelængden:

Når du har fundet dit garn, så skal du til at regne ud, hvor meget du skal købe ind. Du skal derfor allerførst finde ud af, hvad løbelængden på det anbefalede garn i opskriften er. Det skal du sammenligne med løbelængden på det garn, du gerne vil købe.

Du tager løbelængden på det oprindelige garn og ganger det med antal gram du skal bruge. Hvis garnet fx løber 170 m pr. 50 g og du i alt skal bruge 400 g, så er regnestykket som følger:

400 divideret med 50 ganget med 170 = 1360 m garn.

Herefter finder du løbelængden på det garn, du vil anvende i stedet for. Hvis det fx løber 210 m pr. 50 g nøgle så er regnestykket som følger:

1360 divideret med 210 = 6,48 nøgler garn.

Du skal altid runde op – i ovenstående tilfælde skal du altså købe 7 nøgler.

Du er nu klar til at købe dit garn ind 😊 god fornøjelse